Το παρεκκλησι της Αγιας Ειρηνης

Το παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον ενοριακό μας Ναό, επί της κεντρικής οδού, Καβέτσου, της πόλης μας.

Αρχικά είχε κτιστεί από τον αείμνηστο Απόστολο Μαραγκό του Ιωάννη, το 1896 λίγο πιο πέρα από το σημερινό. Αλλά όμως κατά το 1940 όταν κατασκευάστηκε το δημοτικό πάρκο της πόλης μας, ανάγκη επιτακτική ήταν το πρώτο παρεκκλήσι της Αγίας Ειρήνης να κατεδαφιστεί και να κτιστεί ένα νέο, το σημερινό, πιο λαμπρό και μεγάλο.

Στο υπέρθυρο του παρεκκλησίου σώζεται επιγραφή η οποία αναφέρει: «Ανηγέρθη επί Μητροπολίτου Ιακώβου εν έτει 1940», πρόκειται για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μυτιλήνης, τον από Δυρραχίου, τον μεγάλο ευεργέτη του νησιού μας.

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη είναι πολύ αγαπητή και σεβαστή στους συμπολίτες μας, οι οποίοι ας σημειώσουμε καθημερινά και λόγω της κεντρικής θέσης του παρεκκλησίου μας, προστρέχουν σε αυτό για προσευχή.

Ο Αιδεσιμ. πρωτοπρ. π. Αθανάσιος Γιουσμάς, λόγω της μεγάλης ευλάβειας των ενοριτών του προς την Αγία, κυκλοφόρησε σχετικό βιβλίο, στο οποίο αναφέρει και επίκαιρα σχολιάζει τη ζωή της Αγίας, παραθέτοντας δε και τον Παρακλητικό της Κανόνα. Το βιβλίο διακινείται από τη Βραδινή Συντροφιά Νέων και τα όποια έσοδα καλύπτουν ανάγκες του Ταμείου Αγάπης και Δράσης της Ενορίας.