ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «Η ΟΣΙΑ ΘΩΜΑΪΣ»

«Ιδού δή τι καλόν και τι τερπνόν, αλλ’ η το κατοικειν αδελφούς επί το αυτό» (Ψαλμ. 132, 1) Η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς», συγκροτήθηκε επίσημα ως Σύλλογος μετά από πρόταση και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ, στις 10 Φεβρουαρίου του 2002. Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Γιουσμάς, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης και καθηγητής Θεολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού μας. Τον συγκροτούν νέα στην ηλικία πρόσωπα τα οποία συμμετέχουν στα κοινά της Μητροπόλεώς μας και στη Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου είναι πνευματικά παιδιά του πατρός Αθανασίου. Διοικείται και εκπροσωπείται από νόμιμα εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοποί του Συλλόγου είναι: 1. Η σύνδεση με τον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας και η συμπαράσταση στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης. 2. Η συμμετοχή στη Μυστηριακή ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και η βίωση των επιταγών του Ευαγγελίου. 3. Η προβολή της Ορθοδόξου πίστεώς μας, στηριγμένη στην Αγία Γραφή και στην Ιερή Παράδοση. 4. Η κοινωνία και η φιλαδελφία των μελών της Κοινότητος διά της σύνδεσής τους με κοινό πνευματικό πατέρα. Και 5. η προσφορά κοινωνικού έργου και η συνεργασία με τρίτους που αποδέχονται τους σκοπούς του Συλλόγου.

Επελέγη ως προστάτιδα της Ορθόδοξης Κοινότητος η Οσία Θωμαΐς η εκ Λέσβου, για πολλούς λόγους, όπως λ.χ. για να τιμηθεί η Αγία από τους συμπολίτες της, αλλά κυρίως γιατί η Οσία Θωμαΐς δεν διέλυσε επ’ ουδενί την ενότητα και την κοινωνία της με το βάναυσο σύζυγό της. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Συλλόγου είναι η ανοικοδόμηση Ιερού Ναού στη μνήμη της Αγίας, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει. Σε οικόπεδο επί της Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, πίσω από το Νοσοκομείο της πόλης μας, που προσέφερα στην Ορθόδοξη Κοινότητα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ήδη έχουν αρχίσει οι εργασίες ανοικοδόμησης Ναού και Κατοικητηρίου με Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ξενώνα. Για όσους θα ήθελαν να συμβάλλουν οικονομικά στην ανοικοδόμηση του Ναού της Αγίας Θωμαΐδος, έχει ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός (Alpha Bank 601-00-2002-008610).

Η Ορθόδοξη Κοινότητα διοργανώνει κάθε χρόνο την Κυριακή του Παραλύτου, ημέρα που πανηγυρίζει η τοπική μας Εκκλησία τον πολιούχο της Άγιο Θεόδωρο το Βυζάντιο, Ημερίδα κατά την οποία διαπραγματεύονται επίκαιρα θέματα διάφοροι ομιλητές που επί τούτου προσκαλούνται. Επίσης κυκλοφορεί ετήσιο περιοδικό με την επωνυμία «Η Οσία Θωμαΐς» και έχει εκδώσει σειρά βιβλίων.

Τα μέλη της Ορθόδοξης Κοινότητος πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις κάθε βράδυ με κοινή προσευχή (Μικρό Απόδειπνο), κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα με ομαδική Θεία Μετάληψη στο παρεκκλήσι του Αγίου Στεφάνου που βρίσκεται εντός του οικοπέδου που ανοικοδομείται ο Ναός της Αγίας, έκτακτες ευκαιριακές συναντήσεις, προσκυνηματικές εκδρομές εντός και εκτός του νησιού μας και διάφορες επίκαιρες δημοσιεύσεις.